Интегралният свят

Интегрален святИзучавайки развитието на човека, ние виждаме, че досега развитието е ставало за сметка на израстването на егоизма, на желанието да се насладиш. Човешкият егоизъм ни е карал да се развиваме, да усвояваме новото, да откриваме света, да създаваме нови общества.

Но днес ние се намираме на нов етап от развитието – ние вече не се развиваме под влияние на егоизма; егоизмът ни като че ли е достигнал своя максимум, с други думи ние не се развиваме количествено, а качествено. Нашият егоизъм сякаш е завършен и става глобален и интегрален. Ние все повече виждаме себе си като неволна част от една единна и изцяло свързана система. Затова нашият свят става все по-непредсказуем. Защото ние сме създадени като егоисти, а изведнъж се оказва, че се намираме на “място”, където действат законите на пълната взаимозависимост.

В миналото човекът предварително е знаел как ще живее, той е вървял по вече утъпкан път. Всичко се е знаело предварително. Знаел е, че ще се ожени за дъщерята на съседа, че неговият дом ще бъде тук и т.н. Днес поколенията са напълно откъснати едно от друго, родителите не знаят за какво мислят децата им, какво искат, и не могат да разберат отношението на децата си към живота. Защото децата са не просто по-развити, както е било поколения наред в миналото, а са качествено различни – подготвени от природата за съществуване в интегралния свят. Все още не изцяло, защото сега ние се намираме в преходен стадий.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s