Възпитание за родители

Възпитание за родители– Ние виждаме с каква лекота се обединяват децата и много често родителите им пречат в това, възпитавайки в тях съперничество и честолюбие. Аз искам да попитам: щом като съществува обща методика, как тя обяснява развитието на човека? Какво оказва по-голямо влияние върху неговото развитие: околната среда или наследствеността? Под влияние на какво се развива човек?

– Човек се развива под влиянието на две неща: вътрешните си качества и тези на околната среда. Всичко зависи от това, доколко вътрешният свят на човека и обкръжаващата го среда са в хармония помежду си. Вътрешните качества на човека включват неговите естествени вродени склонности, а също и това, което е получил в родния си дом до 3-4 години, до момента, от който е започнал да възприема влиянието на обществото.

– До този момент той още като животно ли е?

– До 3-4 годишна възраст детето още не усеща връзката с обкръжението си, с другарчетата си, и развива своите вродени или получени от родителите си наклонности. Те представляват неговият вътрешен свят. Но на около 3-4 години то попада под влиянието на обкръжението си. И ако обкръжаващото детето общество се организира правилно, то може да коригира всички по-ранни дефекти във възпитанието и да го научи да използва правилно качествата си. И така, на първо място ние трябва да възпитаваме бъдещите майки.

– В днешно време се сблъсквам с напълно потиснати родители. Те не знаят какво да правят.

– Системата на възпитание трябва да започва от родителите, още от момента на възникване на младата семейна двойка и докато не станат родители. Те трябва да знаят за желанието на човека, за егоизма и за онова, което представлява основата на неговото развитие, какво искаме от себе си, защо изпитваме разочарование и празнота в живота, защо в нашето поколение това е особено силно изразено, към какво се стреми младото поколение за разлика от миналите поколения. Освен това, човек, който става родител, особено мъжът, преживява психологически поврат.

– Да, с него стават драматични промени!

– В момента, в който аз ставам баща, а жена ми – майка, ние и двамата слизаме от човешкото ниво на животинското! Ние се отнасяме с детето си точно като животните – и с това го опазваме. Природата събужда в нас животинската защитна сила. И тук ние трябва правилно да ги научим, че днес в ръцете им израства абсолютно нов човек, който ще изисква от тях да се развиват правилно. Ако родителите искат да дадат възможност на детето си да се утвърди в новия глобален свят, да развият и реализират неговите вътрешни качества и склонности, те трябва да превъзмогнат себе си.

– От Вашите обяснения излиза, че родителите нямат вина. Аз съм участвала в много телевизионни програми, посветени на възпитанието на децата и обучението на родителите. Родителите усещат, че правят нещо не както трябва и искат да се научат да го правят по-добре, защото проблемите изникват постоянно.

– Преди всичко трябва да се подготвят материали, правилно обяснение, ясна методика, а след това да се създаде система, която ще сведе тези знания до всеки родител и ще го научи. Тук ролята на средствата за масова комуникация е особено важна, иначе ние ще изгубим следващото поколение.

– Какво ще посъветвате младите родители днес? Как аз мога да се присъединя към този процес? Какво трябва да чета, какво трябва да науча? Да предположим, че съм в период на подготовка за раждането на дете?

– Ние живеем в такова поколение, че на всички ще ни се наложи да изучаваме природата на глобалния интегрален свят. Това не означава, че трябва задълбочено да изучим цялата наука. Вие сте изучавали психология, но това не означава, че трябва да научите родителите, вашите пациенти, на цялата психология. Използвайки знанията си, вие трябва да дадете ясни практически съвети на родителите.

Затова ние трябва да дадем на хората кратки и прости съвети, общодостъпни знания за природата на човека, за неговото глобално развитие, към какъв етап приближаваме, кое е особеното на нашето поколение, какъв вътрешен поврат преживява то в сравнение с предишните поколения. Та това е първото от всички поколения досега, което трябва да се издигне на ниво връзка между хората, а не на егоистичното използване един друг. Природата ни задължава да го направим, като ни демонстрира, че сме свързани помежду си с една глобална, интегрална връзка.

Ние сме на прага на глобална криза – и това е кризата на човешките отношения. Ние не можем да построим единно общество, не можем да вземем правилно отношение нито към екологията, нито към самите себе си, нито към човешкото общество като цяло. Всичко това трябва да се разглежда като един проблем – и точно тук могат да се използват родителите. Невъзможно е да се доберем до обикновения човек, а още повече до правителства и организации или до министерството на образованието – те не са заинтересовани да ни изслушат. Но родителите, за които това е болезнен въпрос, са готови да ни чуят.

– Те имат най-високата мотивация.

– Родителите искат да видят детето си преуспяващо, жизнерадостно, уверено, и ако ние им обясним какво трябва да се прави, мисля, че ще постигнем успех.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s