Таткото

Таткото– Иска ми се да попитам за бащата като външно обкръжение.

– В природата стъпалото Баща е по-високо от стъпалото Майка. Той в по-голяма степен определя свойствата на плода, а майката ги развива. Майката дава силата, така наречената плът, а Бащата дава основните качества на плода. Става дума за отношението към живота. Детето се учи на много неща от майката по време на вътрешноутробния период и след това докато трае кърменето. А от бащата то получава вътрешните си качества. Зараждането на плода започва от стъпалото Баща през стъпалото Майка, която го ражда. При всички случаи Бащата е пръв и определящ, тъкмо той дава капката семе, която майката развива! Бащата определя какво ще има Майката, а нейният механизъм довежда всичко, получено от Бащата, до плода. Тоест Майката е посредникът между Бащата и зародиша. Аз не принизявам значението на майчинската функция, но искам да подчертая, че не бива да се пренебрегва и бащата.

Вие го поставихте най-високо!

– Между тях има едно много тънко и съществено разделение, всеки от тях изпълнява своята функция и не докосва територията на другия.

– Някой от тях е по-важният, а някой не толкова?

– Невъзможно е без нито единия от тях. За развитието на детето е от огромно значение дали бащата е до майката или не, освен това характерът на техните отношения ще определи отношенията в бъдещото семейство на детето с неговия партньор.

– Точно по тази тема има много изследвания. Бащата има много косвени функции.

– Точно бащините качества се предават на децата, за да ги реализират те в бъдеще. Майката определя повече детството, а бащата се проявява в човека, когато той става възрастен и сам става баща.

– Изследванията сочат за способността на новороденото още от първите дни да усеща, че има две среди. Майката е едната среда, която то усеща, намирайки се в пълна симбиоза с нея: то и тя са един свят. Но има и втора среда – бащата. Когато детето чува гласа на бащата или той го взема на ръце, това е много важно , тъй като е свързано с усещането за сигурност. Присъствието или отсъствието на бащата при децата е свързано с чувството на защитеност и нивото на постигнатите резултати. Учудващо е, но играейки с татко на същата игра, която играе и с мама – без съревнование между тях – детето постига по-добри резултати. Трудно е да се обясни защо, но е така.

– По отношение на детето бащата трябва да изпълнява всичко онова, което майката изисква. Но самият той осъществява връзката си с детето чрез майката, докато не започне периодът на неговото възпитание след тригодишна възраст – тогава момчето трябва да се намира в обкръжението на момчета и мъже, включително и на бащата.

– Различно ли е за момчетата и момичетата?

– Грижата за момичетата лежи изцяло върху майката, а бащата трябва да стои зад нея. При грижата за момчетата, детето от първия ден трябва да усеща и майката, и бащата, а след като навърши 3 години, трябва да премине към възпитание от бащата и възпитателите. Това, че нашите момчета в продължение на цялото си израстване в училище се възпитават от жени, ги разрушава!

– Напълно съм съгласна с това: те не се чувстват мъже. Цялата възпитателна система се управлява от жени и от гледна точка на психологията това създава у момчетата усещане за съпротива спрямо тази система.

– Да обобщим. Ние говорихме за необходимостта да се отнасяме към природата като към единна съвкупност. Тъй като е егоист, човекът разделя реалността на множество пластове. Но сама по себе си реалността е съвършена и пълна – само нашият егоизъм не вижда това. Ние казахме, че зародишът се формира през първите 40 дни. Дали го усещаме или не – той вече е човек. Вътрешноутробното развитие се състои от три периода по три месеца и процесът на развитието е насочен отвътре навън. Ние също така говорихме за важността на ролята на майката – майката се посвещава изцяло на грижата за зародиша, чувствайки го като част от себе си. Не забравихме и бащата – той прибавя към майчинската среда и своя външен свят. Бащата дава на зародиша вътрешните му свойства, а майката ги развива. По този начин те се допълват един друг в зараждането и възпитанието на детето.

– Бащата очертава външните граници на обкръжението и децата трябва да усещат това.

– Бащата е длъжен да изпълнява всичко, което майката изисква по отношение на зародиша. Момчетата усещат бащата по-силно от момичетата, бащата е доминантен по отношение на сина, а майката – по отношение на дъщерята. Но затова ще говорим в следващите ни беседи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s