Парите могат да развратят всеки – дори маймуните

hbbph0s5mc90o6ixt9fubivgn_izmami s majmunkiУчените открили, че парите могат да развратят всеки – дори маймуните. Двама учени от университета Йелтс – икономистите Кейт Чен и Лори Сантос – решили да научат маймуните да използват пари. И те успели!!! Идеята за парите, както показали резултатите, може да бъде усвоявана от същества с „мозък, колкото грахово зърно“ и потребности, които са ограничени единствено в рамките на храна, сън, секс.

Капуцините (Cebus) върху които е бил проведен експеримента са смятани от зоолозите за едни от най-глупавите примати.

«Продължителните проучвания потвърдили, че на тях повече и не им е нужно. Можете да им давате захарчета цял ден и те ще ги отнасят и пак ще се връщат, ще идват и ще си тръгват с тях постоянно!!! Сякаш са ходещи стомаси – коментират учените.

Американските етолози провели експеримент по въвеждане на „трудови“ взаимоотношения в стадо капуцини. Те им измислили „работа“ и „универсален еквивалент“ – пари. Работата се състояла в това, да натискат върху ръчка с усилие, което повдига 8 кг тежест (доста голямо усилие за този вид маймуни). За тях това било истински неприятен труд.

За всяко натискане на лоста маймуната получавала чепка грозде. Веднага щом капуцините усвоили това просто правило „работа – възнаграждение“ учените експерименатори въвели промеждутъчен еквивалент – разноцветни пластмасови кръгчета. Вместо грозде те започнали да получават житони с различен „номинал“. За белия житон можели да си купят от хората една чепка грозде, за синия – две, за червения житон – грозде плюс сок и т.н.

Скоро след това стадото маймуни се разслоило. Между тях възникнали същите типове взаимоотношения и поведение, както в човешкото общество. Появили се работохолици и кръшкачи, спестовници и такива с „широки пръсти“. Една от маймуните се изхитрила за десет минути да натисне ръчката 185 пъти! Тя много искала да спечели много пари! Друга маймуна предпочела да рекитира останалите и така да се домогне до много пари!

Но главното, което отбелязали изследователите: в маймуните се проявили такива черти от характера, които по-рано били незабележими – жадност, жестокост, ярост в отстояването на парите, подозрителност една към друга…

Продължавайки да изучават икономическото поведение на маймуните, изследователите им връчили други „банкноти“ под формата на сребърни дискове с дупка в средата. След няколко седмици капуцините усвоили че за тези пари могат да получават храна.

Експериментаторът, който като млад се увличал по марксизма, не се заел с проверка дали трудът превръща маймуната в човек J Той просто раздал на маймуните монети и ги научил да ги използват за „копуване“ на плодове. Преди това изяснили коя какво обича, за да установят скалата на предпочитаните от всяка маймуна храни. Отначало таксата била една – за кисела ябълка и грозд сладко грозде цената била еднаква. Естествено че ябълките не се ползвали с упех, а запасите от грозде взели да се топят. Но когато цената на ябълките паднала два пъти – картината рязко се изменила. След дълго суетене, маймуните решили да изхарчат парите си изцяло за ябълки. И само много рядко си позволявали да се поглезят с грозде.

Един ден, когато всички опитни животни в общата клетка вече знаели, че един предмет може да струва по-евтино, а друг по-скъпо, една от маймуните проникла в отдела, където се съхранявала комуналната каса и си присвоила всички монети, които другите са заработили и се опитала да избяга. Така маймуна за първи път извършила „ограбване на банка“.

Сред маймуните се появили и фалшиви монети. Веднъж учените изрязали от корнишони нещо като „монетки“. Отначало капуцините се опитвали да ги дъвчат, но после взели да правят опит да купят с „фалшивите пари“ нещо вкусно.

Изминали още няколко дни и капуцините открили за себе си феномена проституция. Млад самец дал монетка на самка. Учените си помислили, че самеца е влюбен и с монетката прави подарък на самката. Но не! „Девойката“ започнала да „продава“ себе си за монетки. Маймуните усвоили доста бързо либерално-капиталистическите отношения!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s