Духовната ебола

EbolaНие сами пораждаме явления от типа ебола. За това е писано още в древните лечебни практики, включително и в източните медицински знания.

Съвременната медицина се ограничи само с „лечение“ на симптомите, а много древни мъдреци и знахари са обръщали основно внимание на душевното равновесие на човека, което от своя страна въздейства върху телесния баланс, върху здравето му.

Но това са били „други времена“. Тогава не сме чувствали в такава степен всеобща зависимост един от друг, не е било лесно (възможно) да живееш в Европа и да се свържеш с някой който живее в Либерия (например). И затова всеки човек е можел да определи степента на своето здраве, да се погрижи за вътрешното си равновесие, за равновесието си с Природата, с обкръжението. Съответно и врачуващият е можел да лекува с настойки и тинктури от естествени вещества, които оказвали реално въздействие.

Днес, в много голяма степен хората сме се откъснали от природата и това откъсване е оказало влияние върху силата, с която въздействат (или по-скоро не въздействат) природните сили (билки, отвари, аромати и т.н.). Вътрешният дисбаланс (вътрешното откъсване от природата) не може да бъде ефективно компенсиран от външните средства.

Тесните възли на „глобалното село“, всеобщата свързаност (за час полет и вече си извън „родината си“) не позволяват на отделния човек да се изцели и уравновеси себе си за по-продължителен период от време. Защо? В глобалния свят равновесието не зависи само от отделния човек. За причините за това, че и на самотен остров пак сме „свързани“ можем да говорим в отделна тема. Докато не преведем отношенията между всички нас в равновесие – винаги ще се пропуква там, където е „трабъл-мейкъра“. И от там ще тръгват проблемите, като зараза от човек на човек. Но в крайна сметка „духовната ебола“ ще ни преведе до необходимостта от правилни отношения, от грижа един за друг. Силният „враг“ се лекува само със силата на единството между нас.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s