Обкръжаващата среда влияе на имунитета по-силно от гените

Имунологът Марк Дейвис (Mark Davis) от Стандфордския университет (САЩ) и неговите колеги използвали класическия метод на еднояйчните близнаци, за изследване влиянието на гените и средата върху формирането на имунната система на човека. Станало ясно, че при еднояйчните близнаци тя е доста различна, която различност не може да бъде отнесена към генетическите фактори. Резултатите от изследването са били публикувани в реномираното научно списание The Cell.

За целите на изследването учените поканили еднояйчни и разнояйчни близнаци на възраст от 8 до 82 години. От всички е била взета кръвна проба, а също така са били измерени над 200 параметъра, които се отнасят до работата на имунната система, в т.ч. и параметри отнасящи се до работата на 95 вида клетки и 51 вида белтъци, свързани с имунната система.

Били открити толкова големи различния в особеностите на имунните системи на еднояйчните близнаци, че това би могло да бъде обяснено единствено с въздействието на фактори от околонатат среда. В 50% от изследваните не е било открито влияние на генетически фактори. Освен това по-младите близнаци са били повече сходни помежду си, отколкото по-старите. Това съще е допълнително доказателство за влиянието на външни фактори върху имунната система.

Учените също така изучавали реакцията на имунната система на близнаците след имунизация с противогрипна ваксина. Известно е, че едни хора реагират на ваксина по-силно, отколкото други и в резултат на това техният организъм произвежда повече антитела. Ако тези различия са заложени на генетично ниво, то еднояйчните близнаци би трябвало да имат идентична реакция. Но това не се оказало така. Реакцията им била различна и очевидно зависела от това какви вирусни щамове поразявали по-рано организма на единия или и на другия от близнаците.

В заключение на това изследване учените достигнали до извода за изключителната значимост на факторите на средата върху формирането на имунитета. По такъв начин имунната система на всеки от нас с възрастта придобива все повече индивидуални черти, а от нашето поведение, всекидневни навици, местоживтелство и т.н. зависи много повече, отколкото е прието да се мисли.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s